ADANA İŞARET DİLİ TERCÜMANLIK / ÖĞRETİCİLİK EĞİTİMİ (2.Kur)
Halk arasında ahraz olarak bilinen dilsiz ya da hem dilsiz hem sağır olan İşitme engelli bireylerin kendi aralarında iletişim sağlayabilmeleri için geliştirdikleri bu işaret dili; parmak, el, yüz ve beden hareketlerinden oluşan görsel bir dildir. Sadece işitme engelli bireylerin kendi aralarında değil, aynı zamanda konuşma yeteneğine sahip olan kişilerin de iletişim kurmada yararlandıkları bir iletişim aracıdır.
Tüm İnsanlar kendilerini ifade edebilmek için tüm iletişim yollarından yardım alırlar Ancak İşitme Engelliler ise bunları gerçekleştirebilmek için kendilerine özel bir dil geliştirerek duygu ve düşüncelerini İşaret Dili ile sağlarlar
Türkiye de işitme engelli vatandaşlarımız “TİD” olarak bilinen “ Türk İşaret Dili’ni kullanırlar. İşaret dilleri, tüm dünya ülkeleri arasında farklılıklar gösterebildikleri gibi ülkemizde de farklı yörelere göre bazı işaretler değişebilmektedir.Yine ülkemizde son 8-9 yıldır İşaret diline olan önem oldukça artmış bu dili artık sadece işitme engelli bireyler değil bu dile konuşma yetileri ilgi alaka duyan önemle ölçüde ki yurttaşlarımızda kullanmaya başlamışlardır
Bu eğitim programı ile İşaret Dili Tercümanı veya Öğretmeni mesleğini edinebilirsiniz. Türkiye’de engellilere daha iyi hizmet verilebilmesini sağlamak amacıyla, bütün sosyal hizmetler ilk müdürlüklerine ve hastanelere birer işaret dili tercümanı atanması planlanmaktadır.
-
Toplam Eğitim Süresi 2 Ay
-
Haftada 6 Saat
-
Toplam Ücret 750 Lira (Uygun Ödeme Koşulları İle)
-
Sağır ve Dilsiz Uzman Tercümanı Eğiticisiyle Öğrenme Garantisi
-
E-devlette Görülecek 210 Saati Gösteren Milli Eğitim Onaylı Sertifika
KATILIM KOŞULLARI:
* Önlisans, Lisan ya da Yüksek Lisans Mezunu olmak.
* 1.Aşama 120 Saatlik MEB Onaylı Türk İşaret Dili Sertifikasına Sahip Olmak.
İŞ İMKANLARI
-
Tüm Kamu ve Özel Sektörde
-
Adliyelerde bilirkişi olarak
-
Noterden tasdikli yeminli tercümanlar
-
Tapu Daireleri, Karakollar, Hastaneler, Bankalar vs… (Yeminli Tercümanlar sahip oldukları sertifikaları noterden onaylatarak yeminli tercümanlık yapabilmektedirler.)
-
Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonunun ulusal ve uluslararası gerçekleştirdiği tüm spor dallarında görevlendirilmek üzere spor organizasyonlarında tercüman olarak spor kulüplerine hizmet verebilmektedirler.
-
Dernek ve Spor Kulüplerinde işitme engelli vatandaşlarımıza günlük hayatlarında yardımcı olmak üzere aylık ücretle veya günlük ücretle hizmet verebilmektedirler.